Friday, June 20, 2008

Spring 2008 Shan Lin Shi Oolongs

Here are my 2 spring 2008 Shan Lin Shi Oolongs from the Long Feng Xia plantation (1650 meters high):

- A light (to medium) roasted version on the left. Hand harvested on April 29.
- A 'green', unroasted version on the right. Hand harvested on April 30.
These 2 teas both express the Shan Lin Shi 'terroir' (character of its soil and climate). But they do so in different ways:

- The roasted Shan Lin Shi is more complex. It starts with the mellow and finishes with a touch of freshness. The fragrances of the forest mountain are warm and deep.

- The greener Shan Lin Shi feels more like the sweet and soft mountain air. There is something immediate about such high mountain Oolong. Its smooth and feminine character is like the soft caress of the wind in the plantation.

Advice: This year, I recommend to brew these teas a little shorter than usual and/or to use an Yixing teapot to make them taste rounder.
The leaves of this roasted Oolong open up completely. This shows that the roasting isn't as strong as for my other roasted Shan Lin Shi Oolongs (from winter 2007), even if the color of the brew is very similar.
Did you notice this new Cha Bu? The light blue and white colors remind me of a piece of high mountain sky. This is exactly the feeling I get from drinking fresh Gao Shan Oolong!...

7 comments:

Anonymous said...

Now *THIS* is an amazing cha bu...
Wow...this is so spring-y...GREAT!!

Your description of the new teas makes me also so salivating... :)

geneviève meylan said...

très très bel arrangement que celui de la première photo sur le cha bu bleu .... une grande délicatesse et pureté.

T.alain said...

C'est vrai:c'est beau,raffiné,équilibré.Boire du thé,soit...mais pas n'importe comment.Vivement ma prochaine commande...ces deux là n'y échapperont probablement pas...Au fait Stéphane pourrais-tu me faire parvenir tes tarifs:sophieetalain@hotmail.fr merci d'avance

venant tout droit de provence , said...

trés beau cha bu : je regrette deja d'avoir commandé celui à carreau ... en tout cas belle presentation

Anonymous said...

J'arrive un peu tard pour les commentaires, mais peut-être les lis-tu encore. Un peu hors sujet, mais quelle est la plante de la photo du haut ? Elle est extraordinaire...

TeaMasters said...

Claude,
Il s'agit d'une branche d'orchidées dont les pétales sont vertes (au lieu de violet plus habituellement).

Anonymous said...

Superbe ! et pourtant je ne suis pas très fan d'orchidées car elles ont en Europe une connotation "petit-bourgeois", alors qu'elles doivent être si nombreuses et naturelles dans ton pays. Encore une idée reçue qu'il va falloir modifier ;-))